Lika – ljepota zavičaja

Upoznajte Liku

Lika postaje zanimljiva destinacija za one turiste koji žele istražiti nove putove i otkriti još neistražene predjele. Od ponude aktivnog turizma biciklizam je razvijen na gotovo svim destinacijama u regiji, dok je ostala ponuda ovisna o geografskom položaju destinacije kao i godišnjem dobu u kojem se na određeno područje dolazi.

Ovih 10 atraktivnih lokacija u Ličko-senjskoj regiji svakako trebate posjetiti.

Grad Gospić – vaš izbor za aktivni odmor

Zaljubljenik ste aktivnog odmora, a od turističkog razgledavanja draže vam je otkrivanje krajolika biciklom? Volite planinariti i dosezati vrhunce, a nije vam strano niti otisnuti se s osvojenih vrhova zmajem? Grad Gospić je pravo odredište za vas!

Očuvana priroda idealno je odredište za sve vas koji volite pješačiti, planinariti i kampirati, radujući se odmoru i povratku istinskoj prirodi. Svakako, tu su još jahanje i biciklizam, brojne staze i ture koje vas mogu odvesti raznim pravcima u ritmu kakav vi želite i kakav je vama drag.

Na kraju, pripadate li u kategoriju zaljubljenika u adrenalinske aktivnosti kao što su rafting, padobranstvo ili paragliding (zmajarenje), brzaci i rijeke,otkrit će vam ovaj kraj kao mjesto iznimnih izazova.

U Gospiću se nalazi i katedrala navještenja Blažene Djevice Marije izgrađena 1783. godine, zgrada Visoke učiteljske škole izgrađena 1869., Murkovića mlin (stari mlin vodenica na rijeci Novčici), rodna kuća hrvatskog slikara Miroslava Kraljevića.

Posjetite svakako i:

– Muzej Like sa stalnim postavom etnografije nalazi se u posebnoj tradicijskoj kući;

Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu gdje se nalazi rodna kuća svjetski poznatog znanstvenika Nikole Tesle, replika objekta ispitne stanice iz Colorado Springsa, Teslina turbina u potoku Vagancu i prototip broda na daljinsko upravljanje koji je Tesla napravio 1898. godine;

– Spomen-dom velikoga hrvatskog povjesničara, političara i ideologa dr. Ante Starčevića, oca domovine (1823. – 1896.) u mjestu Veliki Žitnik;

– Rizvan City, pustolovno-izletnički centar u podvelebitskom selu Rizvanuša, programi team buildinga, poticajni programi, šumski adrenalinski park.

Više o turističkoj ponudi Gospića pročitajte ovdje>>>

Okus planine i mora

Rijetka su područja koja toliko zarobe sva osjetila i ispune čovjeka spokojem i snagom kao što je Ličko-senjska županija. S jedne strane mirisi mora, kamena, kadulje, masline i bure, a s druge miris trave, sijena, šume, svježega ljeta i oštre zime.

Na jednoj strani okus ribe, soli, maslinova ulja, ružmarina i kadulje, paške janjetine i na buri sušenoga pršuta i sira, a na drugoj okus svježega mlijeka, sireva base i škripavca, janjetine s ražnja ili ispod peke sa zlatno pečenim krumpirima, kupusa i mesa, gacke, pastrve, kukuruza i brašna te šljiva, gljiva i pitke vode s vrila.

Kuharicu Gastro Lika potražite ovdje>>>

A između gordi i uzvišeni Velebit koji sve te mirise i okuse spaja i rastače, razrjeđuje i zgušnjava, spuštajući ih zračnim strujama dolje niz staze i putove na veselje i korist svojim stanovnicima i gostima, putnicima namjernicima.

Za potpuni doživljaj Like posjetite stranicu Turističke zajednice Ličko-senjske županije.